Verrassende recepten om je barbecue gezonder, natuurlijker en lekkerder te maken.
Een overzicht van korte recepten en receptideeën om je barbecue veel lekkerder te maken op basis van voornamelijk echte, eerlijke ingrediënten. Gebruik je eigen creativiteit om het recept aan te passen. Geen stuk vlees is gelijk, alle bbq's zijn anders dus exacte tijden, temperaturen en hoeveelheden zijn niet te geven.
Varkenshaas
Ingrediënten
- Circa 280 gram biologische varkenshaas voor 2-3 personen gesneden in forse stukken.
- Marinade: ketjap, tomatenketchup, citroensap, honing, evt. knoflook.
Bereiding
- Marinade: Maak de avond van te voren een marinade van 3 eetlepels zoete ketjap, een flinke kneep tomatenketchup, citroensap en honing. Roer dit door elkaar. Even proeven om de juiste balans te controleren. Vul aan met een eetlepel zonnebloemolie en een uitgeperst teentje knoflook. Roer dit door elkaar en zet het vlees hierin, in stukken, in een bakje in de koelkast. Géén zout of peper!
- De volgende dag op pennen of los op een rooster op de bbq leggen. Mooi rosé garen.
- Saus? Je kunt iedere saus gebruiken maar een verrassende keuze is zelfgemaakte pruimenjam. Zie elders op deze site. Een heerlijke combinatie.
Tabouleh
Ingredienten
- 75 gram couscous
- kokend water
- een rood uitje, fijngesnipperd
- een teen knoflook
- citroensap naar behoefte
- olijfolie
- Keltisch zeezout
- 3 middelgrote tomaten
- verse munt
- peterselie
- versgemalen peper of een vierseizoenenpeper.
Bereiding
- Weeg de couscous af. Vul bij met kokend water tot een vingerbreedte boven de couscous. Dek dit af en laat 10 minuten staan.
- Roer los met een vork
- Voeg naar smaak olijfolie, citroensap, peper en zout toe zodat het een vettig, zurig en zoutig geheel wordt. Laat je eigen smaak hierin spreken.
- Snijd de tomaten in stukjes, gebruik alleen het vruchtvlees van de tomaten, verwijder dus het vocht en de pitjes.
- snijd peterselie en munt fijn en voeg aan bulgur toe. Schep alle ingrediënten door elkaar.
- Zet gerecht als je het snel nodig hebt, een half uurtje in het vriesvak, of bij later gebruiik in de koelkast.
- Eet het gerecht koud als salade bij de bbq.
Witlofsalade
Ingrediënten
- 3 stronkjes witlof
- een uitje
- een appel, geschild en in stukjes
- olijfolie
- witte balsamicoazijn
- rozijnen
Bereiding
- Haal de achterkant van de witlof en snij hem in stukjes.
- Snij de uit en de appel in stukjes.
- Doe witlof, uit, appel en rozijnen in een schaal.
- Giet er ruim olijfolie overheen en een klein scheutje balsamicoazijn.
- Schep door en zet koel weg.
Erg lekker met een klein beetje rabarberchutney
Rabarberchutney is zoetzurig en dat neutraliseert het bittere van de wilof. Probeer het maar eens uit.
Meer inspiratie nodig?
- Boekentips over gezond eten: Onze eigen boekentips over gezond eten vind je hier.