Lokale economie

Keuze voor een sterke lokale economie

De komende jaren staan we voor de keuze om steeds verder te gaan met de globalisering of te kiezen voor het tegendeel, de overgang (of terugkeer) naar een lokale en/of regionale economie. Eerst een korte toelichting en daarna enkele inspirerende boekentips ter verdieping en inspiratie.

De kracht van de lokale economie in Emmen

Wie lokaal koopt, helpt de economie van Emmen. Het geld blijft in de stad en ondersteunt ondernemers en werkgelegenheid. Bedrijven werken vaak samen met andere lokale leveranciers, wat goed is voor het milieu en de kwaliteit van producten. Jongeren kunnen dichter bij huis werken of stage lopen. Ook ontstaat er meer contact tussen inwoners en ondernemers, wat de betrokkenheid versterkt. Als meer mensen bewust lokaal kopen, groeit de economie en ontstaan er nieuwe kansen. Zo blijft Emmen een levendige en aantrekkelijke plek om te wonen, werken en winkelen. Lokale keuzes maken dus écht verschil.

De keerzijde van globalisering

De globalisering is de laatste jaren enorm doorgeschoten. De nadelen worden steeds duidelijker zichtbaar. Lokale bedrijven kunnen moeilijk concurreren met grote, goedkope internationale aanbieders. Hierdoor verdwijnen soms banen in eigen land. Goederen worden wereldwijd vervoerd, wat slecht is voor het milieu. Ook raken we afhankelijk van andere landen: een crisis ver weg kan hier problemen veroorzaken. Bovendien verdwijnen lokale tradities en culturen onder invloed van wereldwijde trends. Grote bedrijven profiteren vaak het meest, terwijl kleine ondernemers achterblijven.

De EU, de WHO en de NGO's

De EU is een ondemocratisch en geldverslindend monster geworden. Feitelijk regeert het lobbycircuit van grote bedrijven en dat is niet in het belang van de burger.  Daarom is het belangrijk om een betere balans te zoeken tussen wereldwijd samenwerken en het ondersteunen van de eigen economie en cultuur.

Een ander voorbeeld van doorgeschoten machtsconcentratie is de WHO,  de gezondheidstak van de VN. Met grote donaties door bedrijven wordt er gestuurd naar een bepaalde richting. Dat is niet in het belang van burgers.

Ook de NGO's  zijn steeds meer problematisch.  Dit zijn belangenorganisaties zoals Amnesty International, het Wereld Natuur Fonds en Extension Rebellion.  De macht wordt steeds groter en de burger krijgt steeds minder directe invloed. Via sponsorloterijen en overheidssubsidies betaalt de burger voor vage belangengroepen zonder dat helder is dat het hier om politieke keuzes gaat. 

 

Boekentips

Enkele  boeken om de geschiedenis te begrijpen en daardoor tot een betere verdeling van macht en welvaart te komen staan hieronder op een rijtje. Een korte samenvatting van de inhoud per schrijver.

Het boek van Diedert de Wagt: Bij gebrek aan beter

Diedert de Wagt schrijft in zijn boek dat een kleine groep mensen veel te veel macht heeft gekregen. Het gaat om rijke mensen, grote bedrijven en belangrijke politici. Zij bepalen vaak wat er gebeurt in de wereld, terwijl gewone mensen daar weinig invloed op hebben. 

Volgens De Wagt is dit al jaren aan de gang. Steeds meer beslissingen worden genomen met maar één doel: geld verdienen. Dingen als eerlijkheid, gelijkheid en een beter klimaat raken daardoor op de achtergrond.

Hij noemt dit systeem “bij gebrek aan beter”, omdat we het blijven gebruiken terwijl het eigenlijk niet goed werkt. Veel mensen voelen zich buitengesloten of machteloos. Toch wil De Wagt niet alleen kritiek geven. Hij wil mensen laten nadenken. Wie heeft er echt macht? En hoe kunnen we dat eerlijker verdelen? Alleen als we dat begrijpen, kunnen we werken aan een samenleving die eerlijker en menselijker is.

 

De boeken van Bob de Wit:  Society 4.0, Regio 4.0 en Democratie 4.0

Bob de Wit schetst in zijn boeken een vernieuwende visie op hoe we samen kunnen leven, werken en besturen in de 21e eeuw. Hij stelt dat de huidige samenleving wordt gedomineerd door globalisering, technologische macht en politieke elites. Dit leidt tot groeiende ongelijkheid, minder zeggenschap voor burgers en verlies van lokale verbondenheid.

In Society 4.0 pleit hij voor een mensgerichte samenleving waarin technologie in dienst staat van welzijn, niet van winst. Regio 4.0 bouwt hierop voort met het idee dat sterke, zelfsturende regio’s de basis moeten vormen voor een weerbare en duurzame economie. Lokale productie, samenwerking en eigen regie staan centraal.

In Democratie 4.0 laat hij zien dat de huidige representatieve democratie niet meer voldoet. Burgers moeten via nieuwe vormen van directe democratie meer invloed krijgen, ondersteund door digitale technologieën.

Samen vormen deze boeken een toekomstvisie waarin burgers niet langer toeschouwers zijn, maar actieve mede-bouwers van hun leefomgeving. De kern is: denk en handel lokaal, gebruik technologie bewust en geef mensen de macht terug over hun eigen leven. Alleen zo bouwen we volgens De Wit aan een eerlijke, veerkrachtige en menselijke samenleving.

In het boek Regio 4.0 staan concrete handvatten voor een lokale aanpak op het gebied van negen verschillende domeinen, zoals gezond voedsel, decentrale infrastructuur en wonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: Marktplein, bloemenklok en evenementen Emmen (Kinderkookfestival, Barrel Foodtruckfest) en Rietlanden, wilde bramen nabij Grote Rietplas

Eerlijker eten met mijn adviezen

  • Minder gifstoffen in je lichaam
  • Afvallen zonder hongergevoel
  • Kinderen leren gezonder te eten
  • Een betere conditie en meer energie
  • Minder ziektes en kwaaltjes
  • Deskundige begeleiding
  • Gratis recepten

Webwinkel

aHealthylife van Juglen Zwaan

(Gesponsorde link)

Actueel

Actuele info over acties of aanbiedingen of bijzonderheden rond openingstijden.

Meer weten?

Je kunt ons bellen of mailen. HIer vind je alle contactinfo. Natuurlijk geheel vrijblijvend.

Reviews

Reviews werken als mond op mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!