Conserveren, wecken en inmaken

 

Het inmaken is een traditioneel proces als je producten uit de natuur wilt bewaren. Soms heb je te veel groente of fruit om direct op te eten. Een koelkast is prima voor een paar dagen en een vriezer is ook handig. Dat kennen we al. Hier vind je informatie over de traditionele methodes van conserveren en bewaren van groente en fruit. Het is goed om te beseffen dat je naast de ingemaakte producten toch vooral vers moet blijven eten voor een optimaal eetpatroon. We leven immers niet meer in de 19e eeuw.

 

Houdbaar maken

Het bederf van levensmiddelen wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Deze hebben voor hun ontwikkeling voedsel. licht, vocht en een geschikte temperatuur nodig. Bij de verschillende inmaakmethoden wordt de ontwikkeling van bacteriën belemmerd. Daarom wordt het product langer houdbaar.

Steriliseren

Hierbij worden de levensmiddelen verhit tot 100 graden waardoor de aanwezige bacteriën worden gedood, terwijl tegelijkertijd door afsluiting van de lucht geen nieuwe bacteriën meer kunnen toetreden.

Pasteuriseren

Dit is een proces dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten, zonder het product te beschadigen. Het proces is vernoemd naar de uitvinder, Louis Pasteur. Hierbij worden de levensmiddelen verhit tot 80 graden waardoor de aanwezige bacteriën worden gedood, terwijl tegelijkertijd door afsluiting van de lucht geen nieuwe bacteriën meer kunnen toetreden.

Invriezen

De levensmiddelen worden hierbij tot een bepaalde temperatuur afgekoeld, waardoor de bacteriën onwerkzaam worden. Ze gaan dus niet dood maar stoppen met vermenigvuldigen. Op het moment dat je producten ontdooit zullen de bacteriën dus ook weer actief worden en zich vermenigvuldigen. Daarom wordt het afgeraden om producten na het ontdooien opnieuw in te vriezen. Bij de tweede keer ontdooien kunnen de bacteriën zich nog sneller ontwikkelen en dan heb je kans op voedselvergiftiging.

Drogen

Door het drogen wordt een groot deel van het vocht aan de levensmiddelen onttrokken, waardoor de bacteriën niet meer kunnen leven.

Inmaken

Je kunt inmaken in zout, suiker, azijn, alcohol of zoetzuur. Bij deze methoden wordt de voedingsbodem ongeschikt gemaakt voor de bacteriën. Let wel op een aantal zaken om te zorgen dat het goed gaat:

  • Schoon werken. Zorg voor schone handen, kleren en omgeving.
  • Werk met verse spullen van een goede kwaliteit.
  • Gebruik goede en vooral schone materialen om het voedsel in te doen. 

Zelf aan de slag

Begin met een goed boek met een complete uitleg over het inmaken op de manier die jij wilt gebruiken. Op Bol.com zijn voldoende boeken te vinden. Juglen Zwaan heeft in zijn webshop een hele pagina gewijd aan fermenteren.
 

Webwinkels

Eerlijker eten met mijn adviezen

  • Minder gifstoffen in je lichaam
  • Afvallen zonder hongergevoel
  • Kinderen leren gezonder te eten
  • Een betere conditie en meer energie
  • Minder ziektes en kwaaltjes
  • Deskundige begeleiding
  • Gratis recepten

Webwinkel

aHealthylife van Juglen Zwaan

(Gesponsorde link)

Actueel

Actuele info over acties of aanbiedingen of bijzonderheden rond openingstijden.

Meer weten?

Je kunt ons bellen of mailen. HIer vind je alle contactinfo. Natuurlijk geheel vrijblijvend.

Reviews

Reviews werken als mond op mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring