Informatie over straling voor jongeren

In dit artikel vind je Informatie over straling uit de natuur en van GSM en wifi voor leerlingen van de middelbare school, op het niveau van praktijkschool en VMBO. Bij de tekst hoort een quiz die op Kahoot gespeeld kan worden met smartphone of geheel bedraad met de computer. De link naar Kahoot staat onderaan.

Straling en gezondheid

Dagelijks komen we in aanraking met straling zonder dat we het weten. Buiten is er altijd straling en we gebruiken beeldschermen, telefoons, wifi en computers. Alles kan draadloos met elkaar verbonden worden en de snelheden gaan omhoog. Hadden we in 1991 nog 2G, nu is er is bijna 5G (vijfde generatie) en aan 6G wordt gewerkt. Over de voor- en nadelen bestaan verschillende meningen. Als je echt wilt weten of iets klopt is het daarom verstandig om verschillende bronnen te raadplegen. Bij straling is dit belangrijk omdat er steeds nieuwe apparatuur beschikbaar komt. Er komen steeds meer klachten over straling die te maken hebben met de gezondheid van mensen.
 

Wat is straling? 

Straling is eigenlijk elektromagnetische straling. Het gaat om golven van elektrische en magnetische velden in de lucht die je niet kunt zien. Die golven kunnen klein of groot zijn, dat noem je een bepaalde golflengte. Als je een steen in een plas water gooit lijkt het alsof de golven van de bron af bewegen. Daar kun je het mee vergelijken. We spreken in dit artikel voor het gemak alleen over straling. Straling komt voor in de natuur maar mensen maken er nu een heleboel soorten bij. Daarover gaat deze tekst vooral.

 

Optische straling, ultraviolet en infrarood

De bekendste soort straling is optische straling en de net niet zichtbare straling ultraviolet en infrarood. Optisch betekent dat je het kunt zien met je ogen.  Als de golfjes bijna een millimeter zijn dan spreek je over optische straling. In de natuur is ultraviolette straling heel belangrijk voor planten en dieren. Je ziet het niet maar de invloed is heel groot. De infrarode straling zie je ook niet maar voel je  als warmte. Ultraviolette straling of UV licht is alleen gevaarlijk als je veel te lang achter elkaar in de zon blijft. Je lichaam moet er eerst aan wennen. Regelmatig buiten zijn zorgt ervoor dat je lichaam gewend raakt aan het zonlicht en dat je niet zo snel zult verbranden. Te weinig zon is zeker niet goed want de hormonen in je lichaam hebben licht nodig. Een vitamine D tekort heeft hiermee te maken. Normaal maakt je lichaam zelf  het hormoon vitamine D aan onder invloed van ultraviolet licht.

 

Blauw licht

Blauw licht is ook iets volkomen natuurlijks, overdag buiten. Door beeldschermen kun je  's avonds te veel blauw licht op je ogen krijgen.. Dit kan je slaapritme verstoren want je lichaam denkt dat het nog 'dag' is. De aanmaak van het hormoon melatonine wordt dan verstoord.

 

Telecommunicatie

Telecommunicatie betekent praten op grote afstand. Tele is ver. Denk maar aan televisie, ver zien of telefoon, ver horen.
Straling met een lagere frequentie, die zorgt voor grotere golven in de lucht, gebruiken we veel voor telecommunicatie. De radio bestaat al heel lang en gebruikt golven tussen 3 en 30 Ghz. Dat zijn golven tussen 1 en 10 centimeter. Ook voor GPS, mobiele telefoons, radar, wifi en Bluetooth worden deze golven gebruikt. Er wordt precies afgesproken wie welke golflengte mag gebruiken. Anders kun je bijvoorbeeld een radiozender ontvangen met de beugel in je mond als antenne. Dat wil niemand. Een bijzondere toepassing van radiogolven is de magnetron. De microgolf van 2.45 GHz zorgt ervoor dat watermoleculen gaan bewegen waardoor je voedsel warm wordt. Een magnetron met een kapotte deur is gevaarlijk omdat de straling dan naar buiten kan komen. Een bluetooth verbinding werkt vrijwel met dezelfde golflengte als de magnetron, rond 2.4GHz. Het signaal is gelukkig wel veel zwakker.

 

Je lichaam in de magnetron?

De gevaren van radiogolven voor het menselijk lichaam zijn al tientallen jaren bekend. Het leger gebruikt vanaf 1940 radarsystemen. De uitwerking daarvan is uitvoerig onderzocht. Er zijn veel mensen ziek van geworden. In Oost Europa en Rusland gelden veel strengere normen dan in West-Europa. Hier gelden nog steeds de oude normen waarvan gezegd wordt dat ze veilig genoeg zijn. Die normen gaan over verwarmen van het lichaam door een radar, net als de magnetron doet met je voedsel. Wie niet warm wordt is veilig. Daarom zou GSM, UMTS, 4G en 5G veilig zijn net als DECT telefoons, smartphones en tablets. Die normen houden helaas geen rekening met biologische effecten in het lichaam. Er is inmiddels in allerlei onderzoeken voldoende aangetoond dat die schade veel groter is.
 

Klachten door stralingsbelasting

Steeds meer mensen hebben lichamelijke klachten als gevolg van de stralingsbelasting die de hele dag doorgaat. Dit wordt electrohypersensitiviteit( EHS) genoemd. Iemand die sensitief is, is extra gevoelig. Het aantal mensen dat naar de dokter gaat met klachten als slaapproblemen, concentratieverlies en hoofdpijn neemt ook toe. Soms hebben mensen vreemde stoffen in hun lichaam. Oudere mensen hebben bijvoorbeeld kwik in hun lichaam van vullingen van de tandarts. Aluminium is een metaal dat ook in je lichaam terecht kan komen maar het hoort er niet. Deze gifstoffen vergroten je gevoeligheid voor straling. Misschien ken je iemand met de volgende klachten:
  • Slaapproblemen. Hoofdpijn, geheugen en concentratieproblemen
  • Oren: Suizen in het oor of druk op de oren.
  • Ogen: Minder goed zien of druk op de ogen.
  • Hormonen. Verstoring van de productie van melatonine om te slapen en andere hormonen.
  • Huidproblemen. Uitslag, branderig gevoel, roodheid, spier- en gewrichtspijn.
  • Belasting van het immuunsysteem waardoor men vatbaarder wordt voor ziekten en aandoeningen. 
Niet iedereen snapt meteen het verband van al deze klachten met straling. Een deel van deze klachten treedt ook al op als je hersens teveel prikkels hebben ontvangen door de beeldschermen of bij een verstoord dagritme. Het komt bijvoorbeeld voor bij gameverslaafden die 's nachts te lang door spelen en overdag te weinig buiten te zijn. 
 

Wat kun je zelf doen?

Het helpt als je je bewust bent van het probleem rond straling.  Doordat  niet iedereen dit is zul je ook verschillende dingen hierover horen. Dan is het goed om je verder te verdiepen, meer te lezen, films op YouTube te kijken en dan zelf je mening te vormen. Eigenlijk geldt dat altijd maar zeker over dit onderwerp omdat er nog te weinig bekend is over de effecten. Deze tips zijn waardevol:
  • Zet minimaal een uur voor je gaat slapen alle beeldschermen uit. Ga iets ontspannends doen om je hersens rust te geven, je slaapt dan veel beter. De 'Night Shift' functie is er om eerder op de avond de hoeveelheid blauw licht te verminderen. Die is handig om te gebruiken en kun je automatisch instellen. 
  • Zorg dat in je slaapkamer 's nachts zo weinig mogelijk apparatuur aan staat. Een stroomvrije slaapplek is het beste. Liever geen wekker op stroom, geen DECT apparaten en ook geen smartphone of draadloze speaker naast je bed. 's Nachts is je lichaam veel gevoeliger voor het oppikken van straling, zelfs van zwakke signalen. Door rust om je heen zonder straling en licht ga je dieper slapen en beter uitrusten.
  • Doe de gordijnen open en zet je raam open. Overdag hoort het daglicht volop in je kamer te komen. De UV straling zorgt voor ontsmetting, de frisse lucht is ook nodig maar dat heeft niets met straling te maken.
  • Blijf zelf de baas over je social media. Kies zelf je momenten om online te zijn. Er is niets tegen gebruik van social media maar doseer het. Genoeg is genoeg en dat bepaal jij! Natuurlijk bepaal je ook zelf welk medium je wilt volgen en welke niet. Spreek met anderen af om andere dingen te gaan doen, het liefste buiten.
  • Sluit je apparaten bij voorkeur aan via de kabel. Dat is sneller en veiliger. Bij wifi is een te sterk signaal niet gezond. Vermijd draadloze speakers het liefst helemaal als je er gevoelig voor bent.
  • Gebruik je telefoon op de speakerstand of wat verder van je oor. Deze aanwijzing staat meestal ook in de gebruiksaanwijzing van je telefoon. Er zijn maar weinig mensen die dat lezen.
  • Ga bij voorkeur op de fiets of lopend naar school. Zo kom je aan minimaal een half uur per dag beweging en in de buitenlucht. Dit helpt je lichaam om zelf weerstand op te bouwen tegen virussen en infecties en om te wennen aan de normale straling in de natuur, het zonlicht.
  • Kies op school ook voor afwisseling in je activiteiten. Niet alleen beeldschermwerk doen maar dit afwisselen met boeken lezen en bewegen. Hopelijk beweegt je leraar mee.
  • Vraag naar de mogelijkheid van een stralingvrije of stralingarme plek binnen school. Dit kun je vragen aan je docent of aan de leerlingenraad. Doe dit als je merkt dat je zelf extra gevoelig bent voor straling.Je ouders kunnen dit ook vragen aan de directeur of via de ouderraad of MR.
  • Eet gezond met dagelijks groente en fruit en met heel weinig suiker. Een gezond lichaam beschermt je beter tegen allerlei bedreigende gifstoffen die je ongemerkt binnenkrijgt. Straling werkt als een gifstof op je lichaam en suiker maakt je lichaam zwakker. Vermijd het daarom ook in dranken en kant en klaar produkten. Een banaan is echt veel beter dan een energiereep.
  • Vraag je ouders om jouw goede voorbeeld te volgen....

 

Links

 

Eerlijker eten met mijn adviezen

  • Minder gifstoffen in je lichaam
  • Afvallen zonder hongergevoel
  • Kinderen leren gezonder te eten
  • Een betere conditie en meer energie
  • Minder ziektes en kwaaltjes
  • Deskundige begeleiding
  • Gratis recepten

Webwinkel

aHealthylife van Juglen Zwaan

(Gesponsorde link)

Actueel

Actuele info over acties of aanbiedingen of bijzonderheden rond openingstijden.

Meer weten?

Je kunt ons bellen of mailen. HIer vind je alle contactinfo. Natuurlijk geheel vrijblijvend.

Reviews

Reviews werken als mond op mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring